Hofjes Concert 2019 – celliste Maya Fridman

 Op zondag 10 juni 2019 trad Maya Fridman, celliste op in de Regentenkamer van het Hof. De van oorsprong Russische musicienne maakt snel naam als virtuose celliste die vooral eigentijds repertoire  brengt. Celliste Maya Fridman (1989) studeerde in haar geboorteland Rusland, en later bij Dmitri Ferschtman in Nederland waar ze Cum Laude afstudeerde in 2016. Ze bekwaamde zich in een nieuw virtuoos repertoire. Maya Fridman brengt muzikale vertellingen die diverse tradities, poëzie en verbeeldingen verbinden door middel van elektronica, de menselijke stem en de cello. De jury van Dutch Classical Talent noemde haar ‘hypnotiserend’ en ‘een mystica’.

 Zo ook vandaag. Het eerste stuk dat ze ten gehore bracht kwam heel sterk binnen voor de onvoorbereide toehoorder. Gecomponeerd door de in Nederland wonende Zuid Afrikaanse componiste Pistorius: Spell Cycle, gebaseerd op Zulu rituelen. De componiste was tijdens deze uitvoering zelf ook aanwezig.
De celliste bespeelt niet alleen zeer vaardig haar prachtige instrument, maar zingt en reciteert ook bezwerende teksten. Uiteraard onverstaanbaar voor een Nederlands oor, maar er gaat zeker een magische sfeer van uit. Heel fascinerend.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

celliste May Fridman, sound check                                         Wilma Pistorius, componiste en celliste

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maya Fridman in concert in de Regentenkamer van Hof Meermansburg 10 juni 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

Luisteren in de regentenkamer met aandacht, of sterker nog: in opperste concentratie….!

Helaas zijn er geen opnamen van het concert in de regentenkamer. Een voorbeeld van haar spel vindt u echter hier