Begin verduurzaming Hofjeswoningen Meemanshof

Maandag 19 november start Ouwehand Bouwbedrijf uit Katwijk met het treffen van energiemaatregelen aan een proefwoning in het Hof Meermansburg. Deze woning kwam onlangs leeg door het vertrek van de huurder.
In opdracht van het College van Regenten worden nu een aantal maatregelen genomen:
– isolatie van het dak aan de binnenzijde
– isolatie van de voorgevel
– plaatsen van achterzetramen
– installeren van een nieuw ventilatiesysteem met warmte terugwinning

Bij het isoleren van dak en gevel wordt gebruik gemaakt van zogenaamde Doscha schapenwol. Dat is een natuurlijk materiaal dat zowel goed isoleert, alsook vochtregulerende eigenschappen heeft. Dat laatste is heel aantrekkelijk voor onze woningen die immers gebouwd zijn in een tijd dat vochtproblemen in woningen normaal waren en voor lief genomen werden.

Achterzet ramen bieden wel betere isolatie en minder kou val zonder het monumentale aanzicht van de woningen aan te tasten.

De nieuwe ventilatieboxen gebruiken minder stroom en doordat er sprake is van warmte terugwinning – aan gezogen frisse lucht van buiten wordt opgewarmd door de uitgeblazen lucht – wordt op 2 manieren energie bespaard.

Het werken aan de proefwoning heeft als doel om samen met de aannemer ervaring op te doen, zodat volgende jaar bij het werken aan de andere woningen zo efficiënt mogelijk kan worden gewerkt. Zo is de bedoeling dat het isoleren van de gevel – waarbij de radiator natuurlijk tijdelijk moet worden afgekoppeld – in één dag te realiseren. Op die manier kan het werk tijdens bewoning worden gedaan. Dat is natuurlijk niet zonder overlast voor de bewoners, maar is te verkiezen boven het werken met wisselwoningen en het is uiteraard ook goedkoper.

En dat laatste is ook van groot belang. Want het pakket maatregelen dat nu wordt uitgevoerd is niet gratis. Zonder subsidie van de gemeente en vooral de provincie is het niet mogelijk zo’n verduurzaming van woningen uit 1682 te verwezenlijken.

Reacties

Hof Meermansburg gaat samenwerken met Geelvinck Muziek Musea

Op 20 Augustus 2018 heeft het College van Regenten besloten om  een samenwerking aan te gaan met De Geelvinck Muziek Musea. Deze instelling – onder meer ook bekend van de “redding” van het pianola-museum in Amsterdam vorig jaar – beheert een groot aantal klassieke instrumenten: piano’s, vleugels, fortepiano’s en dergelijke. De samenwerking bestaat er uit dat het Hof een instrument in bruikleen neemt en dat er gaat worden samengewerkt bij het organiseren van concerten. Volgens plan zal er op 23 november er een klassieke Belehradek vleugel (bouwjaar 1880) op het Hof worden afgeleverd door een daar in gespecialiseerd bedrijf.

Nadere mededelingen volgen.

Reacties